onsdag 29 juli 2009

Sol, Austre och lammgrillning

En riktig sommardag i Sundre! Svag nv-vind och sol. En segel regatta rundar udden sydvart och anger riktningen med solfyllda segel i förlig bris. Efter märkningen planar Lise och Roger ut bland bratsen på Austre och Gigi, Göran och Carolin doppar sej vid Livräddingen. På kvällen var bord beställt till Burgsvikscamping där det bjöds grillat lamm och trubadur. Trubaduren missade dock det prominenta Sundrebesöket då spelningen startade alldeles för sent (typ 19.30).

Märkningstotalen fram till och med idag ligger på 175 fågel. Att jämföra med fjolåret då det vid motsvarande tid hade ringmärkts 328. Kikar man lite på skillnaderna så saknas en del ärt- och törnsångare. 2008 var 95 ärtor märkta (25 iår), 32 törn (11) och 77 löv (65). Dessutom fanns haflu, grflu, svflu, krång, acsi och säsån i fångsten vilka ännu saknas iår (liksom tyvärr också stäppsångare). Möjligen kan förklaring till den lägre fångsten vara att det blåst en del från väst nu och att ungfåglarna som stryker runt i tallskogen, på andra sidan Alvret inte lockats ut. Om det nu inte är så att den regn och blåst och kyla som varit slagit mot ungfågelproduktionen.....

Men vi glädjs åt de 16 höksångare som vi tagit. Motsvarande för 2008 var noll! Och blickar vi bakåt 2007, 2006, 2005 så är fortfarande 16 st en toppsiffra! Kul tycker vi.

/ROM

Inga kommentarer: