måndag 1 juni 2009

Nu har sommaren kommit




Idag skriver vi första juni och kan notera att vi har högsommarvärme. Redan i morse kändes det ljummet i den måttliga nordostvinden. Förväntningarna på en stor fångst är inte särskilt högt ställda så här i slutet av säsongen. Nu i kväll visade det sig att vi faktiskt kunde lägga vårens femte bästa märkardag till handlingarna.

- Idag var det ärtornas tur att regera i nätområdet berättar Tuomo nöjt. Hela 23 stycken kunde vi räkna in. Det är också full fart på höksångarna i området. En hane håller till strax norr om ringmärkarboden och tar då och då en lov längs revirets ytterkanter - ibland en bit ner i sluttningen söder om boden.

På bilden ser vi dock en av de häckande honorna som vi märkte idag.





Dagens roligaste fältobsar var "vitnäsan", en 2k-fågel som Tuomo upptäckte väster om Klippan när den mötte en smålom som var på väg norrut. Vitnäsan tog det lugnt söderut och såg nästan ut att planera för att fälla. Nere vid Rivsviken sjöng en gräshoppa till helt tillfälligt.

I morse var det helt fullt av svärmande insekter över märkområdet - skrattmåsarna hade kalas!


Jimme och Tuomo kunde knacka in hela 67 märkta fåglar och en egen lövsångarkontroll märkt tidigare i maj. Topparten ärtsångare följdes av törnsångare (17) på en god andraplats.

1 kommentar:

Robert sa...

Alla ser så glada ut!