fredag 11 september 2009

En GLAD dag =)

Dagen började som en riktig skitdag. Regn.
Iofs innebar det sovmorgon, men en guidning av en klass var inbokad och de ringde vid halv sju och bad oss komma dit för en inomhusguidning. Vid den tiden var alla, speciellt Fredrik som tog samtalet, "helt klarvakna". Klassen visade sig vara både påläst och intresserad, men var lite besvikna över att vi inte hade näten uppe. Direkt efter guidningen blev vädret bättre så vi satte upp näten på försök vid 9:45. Redan innan vi var klara med uppsättningen började det rassla till. Vi ringde upp klassen igen.
Fåglar överallt! Självklart började det regna samtidigt. LAB tog hand om klassen och fåglarna i ringmärkarboden medan FLD och CEN sprang mellan näten. Vi tvingades fälla alla utom vägnäten. Efter regnet satte vi upp de flesta igen och inom några timmar hade vi slagit tidigare dagsrekord för denna vecka. En bergfink i nät gav FLD och CEN nytt SundrehandX och SundreX. Mycket trevligt!

Dagens fångst i siffror:
TRPIP 1
JÄSPA 1
RÖHAK 5
RÖSTJ 3
BUSKV 1
ÄRSÅN 4
TÖSÅN 2
SYBOR 9
SVHÄT 21
LÖSÅN 8
KUFÅG 1
GRFLU 8
TÖSKA 1
BEFIN 1

Under tiden näten var uppe hann vi se både 2 röda glador och en brun glada cirklandes över åkrarna samt pilgrimsfalk. Efter fällning beslutar vi oss för att åka till kastellet för mer rovfågelskådning. Väl där så visar både de röda och den bruna gladan snyggt upp sig i samma kikarfält. Plötsligt utropar FLD "ÄGRETTHÄGER". Mycket riktigt, fyra stycken sträckte precis förbi oss. Både dem och brun glada var nya sundrekryss för oss alla. Helt fantastisk!!!

Kvällen fortsatte med en tur till udden där lappsparv, aftonfalk och stäpphök sågs. Allt i allt en dag med helt otroligt många fina obsar.

Eftersom dagen var fylld av fåglar fanns det inte riktigt tid för att äta... förutom 2-3 mackor och några enstaka klunkar vatten/saft (vi delade på en flaska) förtärdes inget av någon mellan kl 7:30 och 20:00. Det är 12,5 timmar!!!!
Så ska skådning vara =)
Behöver knappast säga att de mackaroner och köttbullar med ketchup till var nog den mest välsmakande middag vi ätit någonsin!
I morgon blir det X-tårta(or)!

5 kommentarer:

Anonym sa...

Ett gott dagsverke lät det som! Ungefär som när morfar och mormor drömmer tillbaka på tupp, vårsådd, komjölkning... Äta kan man göra senare!

Koffe sa...

Helt galen dag. Grattis till er alla!

David Lundgren sa...

Grattis till en grym dag, det var frustrerande att sitta på jobbet när larmen trillade in en efter en..

Anonym sa...

Avundsjuk...! Medan ni såg 4 ägretter, såg jag bara 2 från min balkong. Ni hade allt en grym dag!
BGJ

Annika sa...

Vad är väl en sådan dag nere i Sundre om inte alldeles, alldeles underbar!
Kul med så många kryss och njut av tårtan(-orna)