fredag 11 september 2009

Höstrekord så det skriker om det!

Hej alla glada SGare och andra intresserade.

Klockan börjar bli mycket och jag ska försöka summera ihop dagen:

VI SLOG DAGSREKORD I
T R Ä D G Å R D S T R Ä D K R Y P A R E ! ! !
Vi slog även höst-dags-rekord med 390 märkta fåglar; här kommer listan:

TRPIP 2
ÄNPIP 1
SÄÄRL 1
GÄSMY 6
JÄSPA 4
RÖHAK 228
BLHAK 1
RÖSTJ 21
BUSKV 1
TATRA 19
SÄSÅN 3
HÖSÅN 1
ÄRSÅN 13
TÖSÅN 11
SYBOR 12
SVHÄT 9
LÖSÅN 13
KUFÅG 22
GRFLU 11
SVFLU 6
BLMES 1
TRTRÄ 1
BOFIN 2

Efter vår grymma dag igår med stäpphök, aftonfalk, ägretthägrar, lappsparv och två arter glada var stora delar av gotlands X-elit på plats i socknen för att ta del av smulorna. PSG började starkt med en ”stor piplärka” vid parkeringen och senare även rödpip på åkrarna. 3 röda glador sågs över märkområdet, lappsparv flög runt burgen och ttk fotades och diskuterades livligt.
På kvällen kom Jörgen Petersson och visade bilder på en ung stäpphök han nyss fotat vid Muskmyr, så vi tog en kort tur dit innan middagen men höken hade antagligen sökt nattplats ute i myren.

Kanske att jag skulle nämna något om hur ttk upptäcktes. Under morgontimmarna kom Tina Ollberg ner för att se hur det gick för oss i märkningen. Hon sattes omgående i arbete ute bland näten (Stort tack Tina!) Vid 9-tiden kom hon in leende och sa att hon hade en trädkrypare som hon ville kolla mer på innan vi släppte den. Den fick hänga ett tag, tillsammans med en ung blhak-hane tills det lugnat sig lite bland näten och vi hunnit ikapp i märkboden.När alla var på plats tog vi först upp blåhaken som märktes, visades upp och fotograferades genomgående. Under tiden jag var ute och visade blåhaken började LAB på trädkryparen. Så fort han såg översidan satte hans danska erfarenhet igång och varningsklockorna började ringa… ”Det här stämmer inte…” Ungefär samtidigt kom jag in i boden för att ta ut trädkryparen, som borde varit färdig vid det här laget, och hör LAB säga ”Jag tror det är en trädgårdsträdkrypare!”
Några av skådarna hade precis börjat gå upp mot bilarna, men de kom ovanligt fort tillbaka. Mått togs, fjädrar diskuterades och fågeln fotograferades och efter att ha bläddrat i Svensson flera gånger fram och tillbaka bestämdes den till en 1K TRTRÄ.








Resten av dagen förflöt lugnt med en handlingstur upp till Burgsvik med obligatoriskt stopp på Folkeryds (Detta underbara ställe som fyller oss med lycka och X-tårta). Kvällen avnjöts med Lammsmäcka ála FLD och X-bakelse.

TLI ska komma under natten så till i morgon är vi väl rustade med personal. Hoppas bara det finns några fåglar kvar efter dagens urladdning…




Vi har fått förfrågningar om lite bilder från veckan, så här kommer lite av godbitarna. Blev bara några få eftersom internet inte är det snabbaste, 400mm objektivet inte är på plats (någon som vet var det är???) och jag vill gå och lägga mig!


SundreHandX på ladusvala =)


Flygande köttbulle VS riktig köttbulle

Miflu - smattrar bäst som smattrar sist!




Jens och Marie börjar sakta skola in sin Ingrid som ringmärkare. Här LAB som assisterar vid fettblåsning



Höstens första bergfink gladde oss under torsdagens märkning.

Detta var allt från Sundre ikväll. Det ser bra ut för gooooood märkning i morgon bitti och TLI har lovat att han ska hänga in nordsångare i märkboden.

LLSG
//
FLD

3 kommentarer:

Unknown sa...

På vilka grunder bestämdes den aktuella kryparen till brachydactyla? För mig ser det ut som en relativt typisk 1k trädkrypare!

Knockerboy sa...

Det korta näbbet skriker trädkrypare. Jag ställer frågan igen: hur grundades bestämningen?

Unknown sa...

Ja, man vill ju inte vara tjatig, men arterna är synnerligen luriga att skilja åt vissa gånger. Denna individ ter sig som en typisk trädkrypare för mig. Rent vit undersida, bruntonad rygg, kort näbb, tk-alula m.m.