onsdag 4 juni 2008

Godagens kamrater! Jag gör väl ett nytt försök att få igång bloggen igen efter några dagars uppehåll. Gjorde ett försök tidigare idag och lyckades göra något så att allt som jag skrivit bara försvann och datorn visade en blank och fin bloggsida. Blev några glas stärkande vin istället för att kasta ut datorn genom fönstret vilket var väldigt nära. Skall försöka göra en kortare genomgång hur de sista dagarna har varit bland näten här nere på södra Gotland.
Måndagen den 2 juni blev en lugn dag. 26 fångade fåglar av 14 arter. Lövsångarna vann det racet med 6 ex tätt följt av Törnsångarn med 5 ex. Dagens fångstart blev ytterligare en Busksångare. Efter märkningen och lunch blev det till att vila några timmar innan vi skådade runt lite i Sundre och fick Ängshök och en gammal hona Aftonfalk vid Muskmyr och längs kusten var det tomt på fågel så det blev återfärd till Digrans och grillning. Några skivor grishals med potatis och färsk Gotlands sparris blev dagens middag. Vi hoppade över nattskådningen och kom isäng vid 12 tiden.
Tisdagen den tredje juni. Klockan ringde kvart i tre och man var lika seg som dagen innan. Lär väl ta veckor innan kroppen har tagit igen all förlorad sömn. 60 fåglar fångades under dagen och det blev 24 arter. Lövsångarna vann dagens match med 18 ex, andra roliga arter under dagen var 2 Mindre flugsnappare, 1 Gök och en Busksångare och där satt en Busksångareoch sjöng i branten.
Två Gökar studerar varandra

Efter märkningen körde vi till Stockviken för att se om vi kunde komma lite närmare Wilsonsimsnäppan samt att kolla in 3 Smalnäbbade simsnäppor på samma plats. Tillbaka till Digrans för lunch innan vi åkte runt i socknen o skådade. Tommy hittade en Sothöna med 3 ungar vid Lingen vilket var det mest spännande under eftermiddagen.
Tommy spanar in Sothöna vid Lingen

Senare på kvällen så dök El Bosso Lilja upp full av energi. Vattenpumpen har krånglat de sista veckorna och pumpar fram vattnet på ett pulserand sätt eller hur man skall förklara det. Men El Bosso lilja gav sig på det projektet direkt och lyckades få ordning på pumpen och vattentrycket. Enda nackdelen med det hela var att vattnet luktade surt efter det och enligt Tudde så smakade det inte något vidare iheller. Så frågan var vilket som var bäst, pulserande vattentryck eller ett vatten som luktade avlopp. Det får de lärde tvista om. Vattnet gick inte att dricka. Efter några timmars rinnande vatten så försvann doften i alla fall..
Idag 4 juni märktes det 75 fågel av 14 arter. I topp låg 18 Lövsångare, 13 Trädgårdssångare, 7 Rörsångare och 4 Höksångare. I fält fanns en Mindre flugsnappare och en Sommargylling flöjtade i nätområdet och Rörsångare sjöng lite överallt. För min egen del så var det riktigt skönt nere på märkningen. När man är två stycken i verksamheten så blir det mest att sitta i boden o gå rundor. Och som assistent så blir det rätt så tråkigt att sitta och vänta på alla dessa siffror som skall in i protokollet. Idag så var vi tre stycken där och det fanns tid till att dricka sitt kaffe i lugn och ro, spana lite över ett tomt hav i tuben, känna friheten och njuta av ett fantastiskt vackert landskap. El Bosso Lilja tog min plats i boden idag. Tack.
Väl tillbaka till Digrans så var det bilen som skulle fixas. Remmen till generatorn skulle bytas och Sundregruppens egen bilmeckare Lilja satte igång direkt vi kom till Digrans.
El Bosso Lilja meckar med Sundrebilen
.
Vi lyckades inte få dit remmen och det verkar som att generatorn inte funkar. Vi får ta kontakt med Einar istället och fråga om han kan fixa bilen. Jag pallade inte mer utan gick la mig o Tudde åkte till Einar. En tur till Burgsvik för att handla mat och lite skådning längs Vacker kustväg på vägen tillbaka till Digrans gav inte någonting alls. Lite mås, trutar och gräsänder var det som fanns. Käckade middag och gjorde dagsrapporten. Tommy gav sig iväg för att märka Kornknarrar, Tudde gick och la sig för att få energi till morgondagens märkning och jag själv hoppas att detta inte går upp i rök. Klockan är över midnatt så sov sött och ha en bra dag imorgon. Ha de TJN

Inga kommentarer: