torsdag 20 augusti 2009

100, nja, men gott om flugsnappare!

Den 20:e kommer flugsnapparna sa JT i tisdags. Och så rätt han hade. Idag tog vi 27 halsbandsflugsnappare, plus några svflu och grflu. Det var ett nytt dagsrekord med råge. Högsta dagssumman i Sundres historia var tidigare 11 fåglar den 19/8-1988. Dessutom fick vi två stycken främmande kontroller.
Det var full fart i näten på andra fåglar också. Klar och vindstilla natt gjorde susen efter allt blåsande.
Sammanlagt blev det 99 fåglar av 17 arter.

Större hackspett 1
Trädpiplärka 3
Näktergal 1
Buskskvätta 1
Koltrast 1
Härmsångare 2
Ärtsångare 11
Törnsångare 12
Trädgårdssångare 9
Grönsångare 1
Lövsångare 20
Grå flugsnappare 2
Halsbandsflugsnappare 27
Svartvit flugsnappare 4
Grönfink 1
Gulsparv 2
+ dagens bildfågel 1


Igår var det en svår fågel att gissa på. Ingen från föreningen kom med något svar. Det var en lundapåg som mindre korsnäbb, på andra försöket i och för sig. Den första i nät sen 2004.


Spågubben JT kom ner med mycket goda frallor och råd om hur man könsbestämmer flugsnappare. Även fyra personer till kom och gästade oss. Det gjorde även en fiskgjuse, men den fortsatte snabbt mot sydväst.

Trots varmt väder och klar himmel så var det rovfågeltomt över hela södra Sudret. En lärkfalk vid Muskmyr var det roligaste.

Dagen avslutades med mycket god grillad kycklingfilé och ris (stort tack till den som lämnade kvar marinaden), samt en bofink i näten här i Digrans. Vi fick alltså 100 nymärkningar idag :)

Till slut en actionbild från morgonen

Allt gott och nya tag imorgon

KLA

2 kommentarer:

Anonym sa...

Leo (som för övrigt även tar åt sig äran att ha svarat först på höksångaren) svarar att det även utan att jämföra märksiffrorna med dito på Svalan framgår att dagens undergump är en LONAE.

Anonym sa...

Japp, håller med. LONAE 10