måndag 3 augusti 2009

Grillspett?

Nytt och nygammalt på plats i Sundre. Åsa och Leo har flyttat in i Göstas ateljé, medan ungdomarna Théresè och Lotta har gjort sig hemmastadda i Liljas husvagn. Arbetet för vår del startade relativt lugnt i den balsamiska Östersjöluften som svepte kring Hoburgens framförallt västra sida. 34 nymärkningar enligt nedan tangerade säsongens andraplats i antal. Inte så mycket att orda om.

Näktergal 1
Härmsångare 3
Ärtsångare 9
Törnsångare 5
Svarthätta 1
Grönsångare 2
Lövsångare 7
Törnskata 1
Bofink 5

I skrivande stund, måndag strax före 3 på eftermiddagen, är det lite blåsigt efter att de första timmarna bland näten var relativt lugna ur vindsynpunkt. Men västvindarna har gett vika för något som snarare liknar vindar från ostsektorn, under en stund på morgonen rentav lite nordostan. Om detta är orsaken till säsongens ensamt näst bästa märkdag (50) låter vi vara osagt.

Större hackspett 11 (varav 10 1K)
Koltrast 1
Höksångare 1
Ärtsångare 9
Törnsångare 1
Trädgårdssångare 1
Lövsångare 24
Blåmes 1
Rosenfink 1

Värt att notera en omfattande rörelse av Större hackspett (aj!). Bara en gång tidigare (17 sept 2001) har SG märkt fler än dagens 11 under en dag (då 15). Samma dag märkte man för övrigt 36 på Egge, 35 på Björn, 14 på Ottenby och 11 på Stora Fjäderägg, och tvåsiffrigt på flera håll även andra dagar runt det datumet för snart 8 år sedan. Hur ser det ut på andra håll i landet idag? Och vad händer i morgon? Borde vi köpa mer plåster?



Bland alla spettar av den större modellen fick vi även kontrollera en individ av det mer tillbakadragna slaget.


Åsa och Leo ska på födelsedagskalas hos Åsas syster som med övrig familj tillbringar semester i Havdhem. Lite grill bland spettarna blir bra!

Inga kommentarer: