måndag 30 augusti 2010

Blod och glädje

Tre nattskärror på väg ner mot Sundre på natten, varav den sista vid Hoburgens parkering, gav hopp om en bra dag i näten. Tina och jag kom ner strax innan halv fem och drog upp näten i sgs vindstilla o småfruset väder (+6!). Lofa & Sivert dök upp vid fem och vi var taggade för nåt stort... En havssula på rivet skulle ju inte vara fyskam det heller.

Första varvet gav tre fåglar, sen tre, sen tre och sen en hel drös. Totalt blev det 69 märkta fåglar av 19 arter, och en riktig kul blandning. Blodet flöt visserligen ett par gånger. En ung stenknäck lyckades knipa åt mitt höger ringfinger och en ung sparvhökshona fick en fullträff med fyra högerklor - men vad gör det. Räddade i alla fall livet på en höksångare som sparhöken utsett till offer! Intressant var också en korsnäbbad svartvit flugsnappare - lär leva på korsspindlar?

Sen kom ryktet - ingen sula! Stämningen sjönk, men vi gav inte upp utan riktade in oss på svarthuvad mås (fast den inte heller hittats på morgonen). Tina åkte ner strax innan neddrag och där stod den - på hällarna. Lofa o Sivert störtade ner och alla kunde glädjas åt den lilla måsen. Som inte är samma som stod på rivet för nån vecka sen!

Nedplockningen gick i expressfart och sen blev det inmatning. S&L tog ansvar för inmatningen & dagbok. Sen åkte alla hemåt och lämnade över till Clas. Nu några dagars paus, sen tillbaka till Sundre natten till söndag:) Längtar...

Märkningen idag:
Sparvhök 1
Stenknäck 1
Törnskata 1
Höksångare 1
Näktergal 1
Trädgårdssångare 9
Svarthätta 7
Törnsångare 8
Trädpiplärka 2
Järnsparv 2
Rosenfink 1
Svartvit flugsnappare 4
Lövsångare 16
Grönsångare 1
Sävsångare 3
Rödhake 3
Rödstjärt 1
Ärtsångare 5
Kungsfågel 1

Tack Lofa, Sivert & Tina för plockhjälp & skön gemenskap.
Bimbi

Inga kommentarer: