onsdag 25 augusti 2010

Labbar

Ack ja, dessa sköna varelser! Idag rann de till ganska hyfsat. I frånvaro av märkning i den friska blåsten fick det så klart bli några timmar på pass vid Hoburgen. Tittade till näten på morgonen och satte mig sen i gattet mellan burgarna. Första kustlabben kom kalasfint bara 500 meter ut och tjugo minuter senare kom regnet. Bara att bryta ihop, åka hem och avvakta.

Efter sen lunch var jag tillbaka i gattet vid 14:20. Ganska snart kom första labben, i samma trad som den i morse. Även den en adult mörk fågel. Sedan smattrade det igång. Vid 15-tiden passerade en bredstjärtad labb av MÖRK fas en bra bit ut. Robust och till synes oberörd av de 20 sekundmetrarna lufsade den på i makligare fart än kustlabbarna. Avståndet var 2 km eller något mer så det blev inte mera detaljerat än en brunsvart fågel mot ett vildsint hav.

Strax därefter dök Stellan Hedgren upp i gattet. Det innebar så klart att fler labbar kunde upptäckas mellan de skummande vågorna. Under halvtimmen mellan 15:20-15:50 sågs fem kustlabbar, varav två mörka tillsammans. Därutöver hade vi bud på ytterligare två långt ute mot horisontens krökning. Jag lämnade passet sist, vid 17:00, och då hade inget hänt på drygt en timme. Alla dagens labbar var av mörk fas förutom en intermediär ungfågel. Efter detta scenario avslutades dagens uteövningar av att näten kollades en sista gång.

Under kvällen dök Clas Hermansson upp och när detta skrivs blåser det ännu lika jävligt. Vi ska glo över havet tills ögona blöder i morron, för någon märkning lär det väl knappast bli då heller. Nu kan de riktiga hafsfåglarna få komma. Tänk att få uppleva en lira i Östersjön någon gång!

Ola

2 kommentarer:

Perra sa...

Snyggt jobbat Ola! Sundre är inte bara märkning. Hoppas innerligt att ni får in en lira på Sundrelistan, det är alltför många år mellan obsarna.

Robban sa...

Stiligt med alla frivilliga insatser och slit!
VErksamheten flyter vidare i vått och torrt samt storm!