måndag 2 augusti 2010

fästing fest

Idag hade vi en hygglig fångstdag i svaga sydostliga vindar. 76 fåglar av 15 arter med lövsångare 19 st följt av svartvit flusnappare 17 st antalsmässigt i topp. Flugsnapparna var feta och flyttningsklara medan lövsångarna var tämligen fettsnåla och i kroppsruggning 4-5. En törnsångare och en ärtsångare som var små pulli än. Hinner dom?



Sånglärkan nedan på bild satte ett rekord för mej sedan starten 1976. Ett otrevligt sådant också. Kika lite extra noga på bilden så ser ni en klase fästingar kl 19.30 under ögat. Jag slutade räkna när jag plockat 50 st på fågeln. Närmare 100 än 75 gissar jag. De satt även i flock inne i hörselgångarna. Båda sidorna på halsen var mer än täckta av odjuren. Vi gissar att lärkan som en sista chans kastade sej in i nätvåden för akutvård.









En lite mer njutbar grönsångare. Fet o fin. Next stop Africa.


Den här juvelen får dock vänta lite innan planet går. Rödstjärt med ungfågelprickig skrud. Har just börjat växla in några röda fjädrar på kroppssidorna. Återstår några dagar innan bränsledepåerna kan börja fyllas.






2 kommentarer:

Perra sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Perra sa...

Åh fy för tusan. Mycket creepy har man ju sett på fångade fåglar, men detta ligger nog i toppskiktet. Bra jobbat annars där nere ROM.