lördag 24 maj 2008

24 maj: Ölänningarnas återkomst

Dagen började i nordostans tecken. Något hade den lagt sig under natten, men det drog på kulet från nordost. Aningen pessimistiska drar PSG och BOG upp näten och samtalar om dagens förhoppningar. "Blir det trettio i näten så är det bra" var kontentan. Väl tillbaka i huset möts vi av färdig frukost. Tommy (TLI) hade anlänt efter en natt bland ugglor och knarrar. Efter fil, kaffe och sista valnötsbrödet ger vi oss av mot dagens fångst. Första nätrundan gav hopp, sen brast det nånstans och lövsångarna vällde in. Alla anlände från väster/sydväst, vilket innebar att alla som gick till Rivet möttes av total tomhet. Sammanlagt blev det 195 fåglar som fick en glänsande ring runt vänster ben, varav 148 lövsångare. Bland det mest intressanta i näten var två främmand kontroller, en svartvit flugsnappare (vänstermärkt, CG51278) och en härmsångare (högermärkt, CC65768), en hybridsnapparhane (halsband x svartvit) och en gamnal hanne rosenfink.
I f'ält var det mest noterbara en förbipasserande gulhämplinghona som hade vett nog att sätta sig en kvart i äppelträdet bredvid märkarboden, en ljus fas kustlabb som drog förbi mot norr och en rödglada som seglade förbi klippan. I övrigt fanns det inte mycket tid för skådning.
Fint besök hade vi också under dagen. Såväl länsstyrelsen (Stellan) som RC (Lars D.) besökte oss, förutom sedvanliga skådare (Per Gustafsson med tjej från Värmland, några norrbottningar och stockholmare) och en del turister.
Efter avklarad märkning och fagel2-inmatning seglade PSG hemåt, trött men nöjd. Tillvaron i Sundre tär på fysiken, men fyller själen med ro och glädje. TLI satsade hårt på nätfångst i trädgården, men ögonen blev mindre och mindre och fångsten likaså. Endast en nymärkning, som BOG fixade, och två kontroller (bl.a. en lövsångare märkt i trädgården 2006 och kontrollerad en gång 2007) kunde noteras, förutom en massa skräp som följde med vinden och fann en naturlig hamn i våra fina nät.
Kvällen avslutades med att Linnea fick sin önskan uppfylld - vi åt köttfärssås och spagetti. Sist, men inte minst tog BOG en kvällspromenad för att lyssna efter den totala avsaknaden av knarrar och gräshoppor. Hur det gick får ni väl besked om imorgon.

vid datorn, BOG

1 kommentar:

Anonym sa...

Sweet.

Återkommer förhoppningsvis på måndag med lite info om de främmande kontrollerna. / Tuomo