lördag 31 maj 2008

30-31 maj: Sångardagar

De två sista dagarna i maj gick i solens tecken. Värmen vällde in från syd och redan kl 6 sprang man omkring i kortbyxor bland näten.
Fredagen började kyligt med bara 3 grader varmt, men snabbt steg kvicksilvret till dryga 20 grader. Trötta, men förväntansfulla invätade vi dagens skörd. Likaså steg värmen en aning när MAC meddelar att han plockat "nåt lövsångaraktigt, men inte lövsångare" och årets första lundsångare var ett faktum.



Vi kämpade sedan för att nå 3000 märkta och vi nådde målet. trots att den sista fågeln smet ur påsen. Efter en svettig dag (dock inte så mycket fågel, endast 62 märkta) kunde vi summera: 3001 märkta hittills under året. Det som är speciellt är att i stort sett varannan fågel varit lövsångare (1499). Vi kontrollerade också en lövsångare märkt här 2003! En riktigt seg liten rackare!
I fält var det en helt ny situation, för plötsligt kom knarrarna fram. Nu finns det nattskärror och kornknarrar lite varstans i socknen och veckans totalinventering måste göras om!
Digrans visade åter sin starka sida då först en sommargylling kunde föras in i obsboken och senare på eftermiddagen en flodsångare i trädgården. Denna gynnare kan ses här under, för plötsligt kommer TOG in med "en spännande sångare" och TLI får smått glädjefnatt. Sundres 10:e flodsångare som får en ring runt benet.

På eftermiddagen genomför BOG en försenad stenskvätterunda och den ger ett hyfsat resultat i värmedaller och myggsvärmar. Kvällen ägnas åt social samvaro med flaggan i topp, för att utmynna i ett klimax i form av den dvärguv BOG upptäckte vid Augsteins i Vamlingbo kl. 22.30. TLI hann precis fram innan den lilla gynnaren valde att förflytta sig vidare (alternativt bara hålla käften). Att han hann fram berodde på en vaktel som BOG hörde vid Muskmyr strax innan och som fick TLI att bege sig dit. Nu lär väl ett antal gutar och fastlänningar smyga i Vamlingboskogarna de kommande nätterna.

Efter några få timmars sömn var det så åter dags för uppdrag. Total stiltje rådde och hela 11 grader varmt redan kl 3! Första fågeln var en höksångare och sen puttrade det på hela förmiddagen. Hela 77 fåglar nätas och ringas innan det är dags för BOG att dra ner totalt, för detta var min sista dag denna gång. En hona svart rödstjärt gladde lite extra, men mest av allt att de senaste 10 dagarna hela 1048 fåglar fått en ring av oss. En mycket bra summa för slutet av maj. Nästan lika mycket gladdes TLI när BOG kom in med en hussvala vid trädgårds-märkningen. Återigen en ny märkart för honom.
I fält kunde två sommargyllingar ses flyga över märkområdet på morgonen, en ung ängshökhona jagade runt under förmiddagen och en 100-flock prutgäss passerade Hoburgen på väg mot sina myggrika häckplatser på tundran.

BOG, TOG och barnen och BGJ åker norrut för att civilisera sig. En spännade period är över och nu tar TLI över chefskapet till det bittra slutet om en vecka. Men medge, våren har varit exeptionell på många sätt! En dryg vecka i Sundre innebär en hel del förlorad nattsömn, men ger så otroligt mycket för själen. God gemenskap, skitprat, öl & vin, god mat, mycket fågel och en hel del gemensamt att prata om skapar förutsättningar för en riktig arbetssemester.

Sist men inte minst, en bild på buskisen som märktes den 29 maj.

Vid pennan BOG













Inga kommentarer: