måndag 5 maj 2008

flest fåglar i år!

5 maj

Idag har vi satt nytt årsrekord i antalet ringmärkta fåglar, 154 stycken. Det var allra flest lövsångare (102 stycken) men också årets första blåhake och ännu en göktyta (till min stora glädje, det måste vara en av de roligaste fåglar som finns). Eftersom det var så många fåglar jobbade vi konstant hela morgonen och fick inte mycket tid över till att skåda fågel. Däremot hade Oskar och jag en tävling i vem som plockat den finaste rödstjärthanen ur nätet. Jag vann båda gångerna, men sedan visade det sig att Rolf plockat en ännu finare utom tävlan. Vi hann även med att se en gråsäl som tittade upp ur vattnet utanför Hoburgen.

Årets första blåhake

Det bästa ögonblicket under dagen var nog ändå när jag och Ola fick se en sparvhök fånga en svartvit flugsnapparhona ungefär fem meter framför oss. Det blev en vild men kort jakt där flugsnapparen försökte lura lura bort höken genom att flyga in och runt mellan grenarna i en tät buske, men höken klarade galant att flyga efter och knipsade till slut flugsnapparen så snart den kommit ur busken. En galant flyguppvisning, om än med ett något sorgligt slut för en av fåglarna.

Efter ringmärkningen tog vi oss ner till Rivet för att leta efter svartkråkan som suttit där dagen innan, men den gick vi bet på.

På eftermiddagen åkte vi till kalkbrottet vid Vaktbackar. Där kryllade det av mindre vattensalamander. Innan vi åkte hem hann vi se flera rovfåglar som gled runt på termikvindarna eller flög över området, röd glada, ormvråk, fjällvråk och stenfalk.

Mindre vattensalamander

Karin och Robert spanar efter salamandrar

Medan Ola och jag är kvar hemma och lagar mat och matar in rapporter är Robert och Oskar ute i Flisviken och avslutar dagen med lite kvällsskådning. Nu ikväll ska Ola bjuda på Toddas svinhals (fläskkarré i ugn), det ska bli jättegott, vi är alla hungriga efter en hel dag ute.

/Karin

Inga kommentarer: