söndag 25 maj 2008

25 maj: Öststatsbesök

Åter en dag med måttlig nordostan. Vi åkte ner till märkningen med förhoppningen om motsvarande siffror som igår, men tji fick vi! Igår anföll tättingarna från väster, idag kom dom österifrån. Bland de drygt 70 fåglar vi fångade (71 nymärkningar) fanns en litauiskmärkt lövsångare (första kontrollen därifrån?). En liten pulshöjare! Tillsammans med en ung blåhake gav dom indikationer på att dagens fåglar faktiskt kom från öster...
En värre pulshöjare blev det när Per Gustafsson (Karlstad) ringer från Digrans (från vår trädgård!!!) och säger att det är en mycket trolig örnvråk på väg mot oss tillsammans med två glador. Vi glor och glor och glor mot Digrans, men det vi hittar är tre glador som senare gör en vacker sväng nere över märkområdet. Per kom ner till oss och visade bilder på fågeln, och tyvärr såg det bra ut.... Återstår att se vad höga allsmäktiga i RK har att säga. Men detta bekräftar faktum - Digrans är en fantastisk fågellokal som slår såväl Segerstad som Lilla Hamre.

Igår jobbade TLI hårt med att märka kajungarna i trädgården, idag var det dags för våra tre starholkar och 4 + 5 + 6 pulli märktes. TLI klättrade, BOG klämde ringarna. Fågelungar brukar vara vackra och söta, men det känns svårt att säga det om dessa halvnakna och illaluktande ungar. Nåja, dom växer så småningom upp till glänsande stolta starar, budbärare om hopp och framtidstro (= vår och sommar), så vi får väl ha överseende med odören vid märkningen.

Dagens mest anmärkningsvärda sak var väl de till antalet enorma folkskaror som bitvis omringade oss och i värsta fall strök bland näten med eller utan kameror och i bästa fall bjöd på delikata (fortfarande ugnsvarma!) ostfrallor från Folkeryds. Tack Karin!

Förstärkning anländer till kvällen, BGJ kommer efter att ha levererat hustrun till färjan i Visby. Imorgon fortsätter Nynäshamnsgänget sitt intåg med ytterligare två representanter. Vi fick även indiaktioner på att vinden äntligen skall kantra mot sydväst, så vi ser fran enot en drös med prutgäss imorgon (och ett antal spännande fåglar i nät och en styltlöpare på retur från Öland, säger TLI)...

vid datorn BOG

1 kommentar:

Anonym sa...

Morsning.

Bara lite info angående lördagens främmande kontroller.
Svflu:gen är märkt som pull i Hejnum, Gotland, i fjol sommar 070625.
Och hiict:en var också märkt förra sommaren, men som 2+ ute på Svenska högarna 070528.

Korsning / Tuomo