torsdag 29 maj 2008

29 maj: Turture och buskis

Tröttheten börjar märkas i gänget. Det blir segare och segare att få upp folket. Nattlyssnandet börjar ta på krafterna, men det (lyssnandet!) ger resultat. Svaret på frågan var alla knarrar håller hus fick delvis sin förklaring, eftersom hela 4 stycken kunde avnjutas i omedelbar närhet till huset. Dom är sena i år! BGJ jobbar hårt på ugglor under sennatten och gryningen, men kammade noll. Likaså satsade TLI på knarrfångst, men "dom var lata och reagerade knappt på bandarn" var hans kommentar efter några fruktlösa försök. Tro mig, hans envetenhet är tillräckligt stor för att några knarrar kommer att lämna Sundre med en ring runt benet innan säsongen är över.
BOG och BGJ (direkt från lyssnandet!) drar upp näten i en mycket svag sydlig vind. Natten var kall (frost på bilrutan!) men temperaturen steg snabbt med solens hjälp och klädlager efter klädlager fick rensas undan.
Efter en god och närande frukost åker vi ner till märkområdet fulla av förhoppningar att vind-kantringen skulle innebära en förändring i fågllivet. Sammanlagt fick 62 fåglar en ny ring runt benet, bl.a. dem 4 törnskator, en sånglärka och ett antal olika sylvior (ärtsångare var dagens toppart med 15 märkta - lövsångarnas dominans är äntligen bruten). En andra frukost kunde avnjutas i strålande solsken och skön värme då Johan Träff kom med rykande färska frallor! Vi tackar och bugar.
Bland de sista fåglarna som plockades fanns en Acro som visade sig vara en busksångare. Den mättes, mättes och mättes (näbb, ben, klor, inskärningar och en mängd annat), beskådades och fotograferades för att tillsist återfå friheten (vi återkommer med bilder imorgon). Det kändes faktiskt riktigt gott!
Totalt har nu 2952 fåglar fått en ring vid märkområde i vår, så vi borde passera 3000 imorgon. Av dessa är kanska precis hälften (1488) lövsångare.

Prutgässen uteblev totalt, trots att vinden borde vara gynnsam. Likaså uteblev det mesta andra över havet. Endast en handfull lommar, några småflockar sjöorre och ett ofantligt antal alkor passerade norrut. Plötsligt satt han där, Tur-Ture. Han (?) lät sig beskådas när han likt en modell satt på klippkanten i 5 minuter, men lika plötsligt som den dök upp försvann den upp på klippan, för att sedan visa sig i 3 sekunder en dryg timme senare vid klippans parkering. Vacker var den, den lilla duvan!

Resten av dagen idkades till diverse promenader, hembesök, lägenhetesuppsägningar och nätfångst i trädgården. MAC hade tänkt sig att grilla, men Coops briketter visade sig segra över hans vilja. Det blev stekt fläskfilé istället, till en delikat potatisgratäng som ESU knopat ihop och gott rött och vitt. Efter diverse genomgångar av fångst och obsar ger sig en billast (MAC, BGJ och TLI) på ugglejakt. Om detta innebär att morgondagen åter går i trötthetens tecken återstår att se, men vi ser fram emot en ny varm och skön dag med spännande obsar av diverse flygfän (för tredje dagen i rad sågs Makaonfjäril vid klippan)...En sak är i alla fall säker om morgondagen - stenskvättevandringen är ett måste. Till näktergalarnas enträgna skrikande kan nu man krypa till kojs efter ännu en fin dag för nästan fyra timmars sömn.

Vid pennan BOG

Inga kommentarer: