onsdag 28 maj 2008

28 maj: Nya vindar blåser!

Äntligen kantrade vinden från denna eviga nordost (som visserligen gett oss massor av fågel i näten). En svag västlig vind blåste på oss när TLI och BOG drog upp näten kl 3. TLI och BGJ drog inga nät utan drog istället till Stockviken för att leta wilsonsimsnäppa. Men simsnäppan hade visst också dragit...
Solen sken och värmde gott hela dagen och näten fylldes visserligen inte av fågel men det puttrade på med lövsångare, härmsångare och så småningom tre höksångare. Även en grå rosenfink fick en ring idag. Sammanlagt blev det 64 nymärkningar.

Natten som gick handlade on kornknarrsinventering. BOG, MAC och BGJ använde större delan av den mörka tiden för att lyssna efter knarrar på storsudret. 12 st blev resultatet, varav en i socknen. Var finns dom sundreanska knarrana i år??? I skrivandets stund knarra en utanför huset i Digrans, så dom kanske är på väg ännu. I natt skall vi försöka fånga dom få som finns i socknen. Iövrigt gav förra natten ett tjugotal skärror i socknens norra och nordöstra del, en tornuggla som skrek till vid två tillfällen på sennatten och en gräshoppssångare i Bursgvik.

Digrans har åter visat sig vara en magnet, för när vi kom tillbaka från nätuppdragningen mottogs vi av en sjungande gräshoppssångare. Densamma har hållit till i kurvan hela dagen, men inte hittat våra nät. I näten däremot befann sig en järnsparv, en art som vi inte sett röken av på länge.

Dagen i övrigt har gått i vilans tecken. De flesta har försökt ta igen förlorad sömn, eftersom nätterna blir korta och sömnen ännu kortare. För ett tag sedan fick vi igen kontakt med tornugglan...Återstår bara för TLI att finna den för att få sin 300:e art.

En stilla sommarvind från sydliga breddgrader smeker lövverket, så det finns hopp även för imorgon.

Vid datorn BOG

Inga kommentarer: