måndag 26 maj 2008

26 maj: Ärtsångardagen

Vinden höll sig envist kring nordost, trots att vi fått indikationer på att den skulle kantra. Tack och lov att den inte vände, kan man ju konstatera efteråt. Dagen började bra. TLI fick ett trötthetsanfall och blev liggande några timmar handlingsförlamad efter uppdraget, så BGJ och BOG fick sköta morgonruljansen. Det blev aningen svettigt, för det visade sig att en massa ärt- och lövsångare ansett att natten var en perfekt sträcknatt. Hela 203 fåglar försågs med ring, varav hela 50 ärtor (tar fåglarna aldrig slut???). Likaså kunde två honfärgade mindre flugsnappare, en kärrsångare och en rosenfink förses med en glänsade liten ring under tidiga morgontimmar. Ömmande fingrar fick vi av de tre törnskator som nätades. Vi kunde inte dra ihop förrän efter 11, eftersom BOG upptäckte en sommargylling som flöjtade någonstans i närheten av gödselstacken. Den hördes länge och väl och sågs även av TLI (som vid letandet även hittade en flodsångare!). I fält var det annars ganska lugnt. En gräshoppsångare sjöng några strofer i branten och våra 3 glada vänner var även idag nere och hälsade på oss och visade upp sig fint.
Havet var relativt lungt, men det kanske berodde mer på bristande intresse för annat än nät.

Vi hade besök av ett antal gästande skådare, men inte på långa vägar motsvarande gårdagens irritationsmoment. Bl.a. var Lukas Lovén och Buster på besök. Buster blev Marcus och Linneas stora nya idol.

TLI drar mot norr efter märkningen och övriga gör en tur till Stockviken/Faludden där en dammsnäppa, 35 kustsnäppor och två svarttärnor kunde beskådas i fint ljus. På vägen hem kom beskedet att GRD åter sett den misstänkta örnvråken (tomt-x?) och ett febrilt letande vidtog. Tillslut vann grillen över vråken och tillsammans med Eva och Matz Carlsson som anlänt under sen eftermiddag kunde övriga inta en god och närande grillad måltid med gott vin efter en dryg arbetsdag. Senare hittades tydligen vråken, men vi ser fram emot ett besök av den nere i märkområdet i morgon. Ingen orkade åka och leta mer. Ålderdomen börjar ta ut sin rätt!

Natten verkar bli lugn (vad gäller vinden!) så det finns hopp om en ny fin dag i nät imorgon. Klockan ringer 2.45, men ett sista försök på flodsångaren återstår...

vid datorn BOG

Inga kommentarer: