söndag 3 maj 2009

Ännu en dag...

Söndag 3 maj

Dagen började med lugn vind från sydväst, så förhoppningarna var hyfsade...men...näten gapade oroväckande tomma hela morgonen. Summa summarum 17 fåglar fick sina ringar, varav 9 lösån, 1 phcol, 1 röstj, 1 kotra, 3 ärsån och 1 svhät. Dessutom kontrollerades en guspa från 08 och en märkt i april. Inget att skryta med alltså.
Luften var ungefär lika tom. Var är alla svalor, trädpip och andra tättingar?
Havet var däremot ganska givmilt - ett hyfsat antal (uppskattningsvis 8.000) vitkindade sträckte från tidig morgon till sen kväll i små och medelstora flockar, tyvärr på bred front och oftast långt håll. En mörk kustlabb makade sig sakta mot norr på morgonen och 8 skärsnäppor följde i samma bana en stund senare.
Stäpphöken som setts de senaste dagarna hade lockat ner några extra skådare, men den (höken alltså) lyste med sin frånvaro. Endast en hona blåhök och en dito brunhök visade upp sig.
I Digrans lyckades vi fånga 5 svhät under eftermiddagen och Lofa hörde socknens första (?) gök.
Efter lunch drog vi på en förlängd glassresa via Alkärret (Taigasångare) till Kattvik (Citronärla).
Den första visade sig inte, men hördes både sjunga och locka, medan den senare visade sig dessto bättre och mer. Man tackar för uppvisningen.
Vi kan konstatera att det var mer folk än fågel i socknen idag, men vädret var gott och vi hoppas på mer nätrassel under kommande dagar...

Bimbi

Inga kommentarer: