fredag 8 maj 2009

Stora gåsdagen

Torsdagen inleddes som alla andra dagar...nästan inga fåglar i nät och ett relativt tomt hav.
Vinden låg på måttligt från nordväst, men vred långsamt mot sydväst och hoppet tändes.
Totalt 14 (!) fåglar försågs med ring och det ända som värmde var att stäpphöken från fredagen och lördagen åter visade upp sig. Tyvärr kort, så en del besökande skådare hann inte se den.
Eftermiddagen ägnades åt stenskvättevandring - en lång sådan, för plötsligt började det sträcka vitkindade. Besked kom från Skåne om att det passerat tre rödhalsade gäss i Ystad under förmiddagen. Vid tvåtiden började det...flock efter flock passerade Hoburgen under ett par timmar. Sammalagt uppskattades det till drygt 10.000. Carl Tholin lyckades pricka in en av de rödhalsade. Jag såg flocken, men missade gåsen.
Vi var tvungna att kompensera det hela genom att åka till Stockviken och titta på en likadan gås där. Den stod vackert rätt nära tornet, tillsammans med ca 12.000 vitkindade och minst en hybrid mellan vitkindad och fjällgås. Hur mycket gäss finns det egentligen? Två vita och stora hägrar stod också och glodde på varandra långt bort i viken - när blir det häckning?
PSG anlände till middagen, så nu löste sig även lördagmorgonen eftersom Lofa åker hem i morgon.
Stenskvättorna då? Jo 7 revir hittades där antingen paret eller den ena fågeln sågs. Vandringen gav även en lärkfalk och en del vadare som rastade i eller nära rivsviken. Sist men inte minst visslade en småfläckig sumphöna i Muskmyr på kvällen.
Summa summarum en bra dag. De två senaste dagarnas kyla och missmod var som bortblåst.

Bimbi

Inga kommentarer: