söndag 24 maj 2009

Sundres första ringmärkta vattenrall!

Dagen började bra. Vi hade just satt upp näten när Tommy som siste man kom tillbaka med en fågel i en påse. Och det var inte vilken fågel som helst, utan en vatterall som hade flugit in i äppelnätet. Ny märkart för Sundre! Vi blev mycket entusiastiska och skulle försöka ta tjusiga kort, men rallen var mer avvaktande och såg lätt ointresserad ut framför kameran.




Med en sådan start på dagen blir förväntingarna skyhöga på att fler tunga arter ska trilla in, men morgonen fortsatte i ett tämligen lugnt tempo, och när näten drogs ihop hade endast 19 fåglar märkts, vilket var drygt dubbelt så många som antalet besökare vid boden.

Dagens fångst i näten blev:
1 vattenrall
1 näktergal
1 rörsångare
3 härmsångare
2 höksångare
2 ärtsångare
3 törnsångare,
1 trädgårdssångare,
4 lövsångare
1 törnskata

På eftermiddagen försökte vi oss på att fånga lövsångarhanar med hjälp av bandspelare och en rätt skabbig uppstoppad lövsångare. Ännu mer skabbig blev den efter att ha blivit attackerad av tvenne lövsångare. Väldigt kul att försöka lura in dem i nätet, vi lyckades fånga två på en timme.

I fält är det roligaste tre sommargyllingar som håller till i Skoge och som visade upp sig fint och till och med sjöng några strofer på kvällen. En och annan rovfågel sågs också, t.ex. 2 bivråkar, några bruna kärrhökar, 3 lärkfalkar, 2 tornfalkar och en kungsörn.

/Oskar, Lasse, Tommy och Sivert

1 kommentar:

Tuomo sa...

Skoj med rall och gott med lövisar. Hoppas det roliga fortsätter.