måndag 25 maj 2009

Starar i holk

Ännu en dag med behagligt märkarväder, dock utan någon direkt rusning i näten. Denna morgon fick vi inte heller någon stämningshöjare i form av vattenrall att beskåda. Trots allt fanns det i alla fall lite fåglar varje tur, och dagssumman hamnade på anständiga 39 st, fördelade på följande vis:

16 lövsångare
7 ärtsångare
4 trädgårdssångare
2 törnsångare
2 svarthätta
2 näktergal
2 bofink
1 härmsångare
1 rörsångare
1 höksångare
1 rödstjärt


För att stilla vår arbetslust beslutades att ta i håll med starholkarna i och kring märkområdet. Det visade sig vara i grevens tid, eftersom flera av ungarna, då de väl fått skåda friheten, valda att ganska snart efteråt lämna den trångbodda och i ärlighetens namn sanitärt undermåliga hemiljön för att pröva sina egna vingar. Av hänsyn till känsliga läsare har vi här valt att inte lägga ut någon bilddokomentation på Tommy efter väl förrättat märkarvärv, men konstaterar att det finns fler sätt att bli skitig än att köra motocross.
Aktionen resulterade i hela 16 (5+5+6) märkta ungar.

Efter Siverts tredjefrukost valde vi att ta en sväng ned mot Rivsviken för att leta efter den smalnäbbade simsnäppa som vi fått info om under morgonen. Den stod inte att finna, men däremot märkte vi snart att rovfåglarna uppskattade de varma vindarna lika mycket som vi själva. Under en timmes tid kändes det som om det bara var att rikta blicken uppåt för att hitta nåt kul. Glador, brunhökar och en fiskgjuse sågs på hyggligt närhåll, medan vråkar och örnar mer flimrade på avstånd. Det föreföll som om det klokaste var att styra vägen lite norrut för att få bättre överblick över Sundre.

I höjd med fyrinfarten utbryter smärre kalabalik i bilen. En intressant tecknad, hyggligt stor rovfågel visar sig norr om vägen. Saken kompliceras av Sundrefiatens barnsäkra bakdörrar, som kan skapa viss frustration vid tillfällen då snabba utryckningar behövs. Vad tycker ni om detta?



Vi tyckte, innan vi under eftermiddagen kunnat se fågeln igen över Fyrberget, att det åtminstone skulle kunna vara en dvärgörns-kandidat. En sak står helt klar: det är svårt att bedöma storlek på lite håll! Oskar har här myntat uttrycket bonzai-kungsörn.

Avslutningsvis vill vi tacka Gutt Åberg för det trevliga tipset om aftonfalk i Muskmyr.

/Lasse, Tommy, Sivert och Oskar

Inga kommentarer: