tisdag 19 augusti 2008

”Det aur smussigt haur!”

Dagen började (för en gångs skull) med nätuppsättning i den västliga vinden, snart anslöt ekologistudenterna från Lund och de första fåglarna började rulla in. Men oj vad trögt det gick! Totalt fick 18 fåglar ring om benet och nästan hälften så många kontroller alltså typ 9. När vi drog ner näten hände dock något roligt. Lundagänget hade nyss åkt och bara för det så vaskade vi fram en blåhake! Den höll till mellan första och andra vägnätet men behagade aldrig hoppa i nät (av nån konstig anledning var dessa två nät uppe till 11:30)

När vi kom tillbaka till Digrans hade Jens (Lars bror) och Ingrid (dottern) kommit på besök och bjöd på fiskpinnar med potatismos. Trevlig med lite lagad lunch för en gångs skull istället för de vanliga mackorna i fält.
Tyvärr stördes matfriden av att Jörgen Petterson kom och berättade att han nyss sett en ad hane stäpphök vid Västergårde. Dessutom hade han bild på den så vi kunde ju inte säga att det nog var en konstig ängshök han sett. Efter lunchen inleddes Fredrik ett intensivt eftersök men han kammade noll… Men det är lugnt, vi tar den i nät i morgon!

Det är nåt speciellt med små barn. De har en sån förmåga att säga sanningen, om allt och lite till, så att säga. När vi precis avslutat lunchen och Jens äntligen fick lite lugn och ro ifrån att få Ingrid att äta (det var nog en del som hamnade på golvet…) säger hon: ”De’ aur smussit’ haur!” Vi konstaterade snabbt att hon just då satt sig på Jens stol som han nyss lämnat och underförstått menade hon alltså att Jens hade sölat omkring sig. (Uttalandet har självklart inget att göra med att det bor två killar i huset och det inte har städats på en dryg vecka…)

Vid tangenterna sitter en grymt taggad Fredrik som med dagens blåhake har tagit tio (10!) Sundrekryss på 10 dagar med upptäckt av biätare som blocker.

Lars hälsar också till alla han känner…

Inga kommentarer: