torsdag 28 augusti 2008

...och stormen fortsatte!

Det är inte uppmuntrande att vakna av att det viner runt knuten! Strax innan väckarklockan skulle pipa till vaknade jag av att det tjöt ordentligt utanför. SMHI fick i alla fall ett rätt - regnet hade upphört, men vinden,,,ack vinden...ack vinden! 11 m/s var SMHIs nya prognos på deras hemsida, men jag tror dom ljög. Det kändes som minst 12! Ett tappert försök med 5 nät gjordes längs vägen i en timme, men även om näten i sig var fångstbara, så fanns det endast en fågel i området, en ärtsångare märkt i förgår!
Havet var nästan vitt av skum, men stormfåglarna uteblev. Några tappra hukande lommar drog norrut (!), i övrigt var det i princip bara kentingar som passerade.

Plötsligt ringer telefonen, Gösta står det på displayen. Skönt, nu har han hittat nåt i socknen, tänkte jag! Inte visste jag att han var på Bosporen! Han hade precis missat 40000 storkar som drog förbi igår - idag var han ledig för att skåda fågel. Nåja, han ringde inte för att berätta det, utan snarare att Marie var i behov av Jeepen. Dags alltså att få ordning igen på den gamle orange trotjänaren!

Jag satt sen en stund nere vid Livräddningen och spanade ut över havet, men det mesta gick på stranden. Dels en videsparv vid färisten, dels en flock med spov- och kärrsnäppor, sandlöpare och strandpipare, dels en hel del gulärlor. Förresten, är den nya fiskeboden ett svartbygge eller...?

Dagen fortsatte med skådning i socknen. Nästan alla Sundres tättingar hade tydligen blåst iväg mot nordost under natten - Faludden borde ha varit ett hett tips en dag som denna. Trots stopp och letande i märkområdet/branten, rivet, Digrans, Livräddningen, Skoge, tallskogen, Muske, Gervalds, Kettelvik och en promenad från Gösta efter att ha lämnat bilen till Marie, blev resultatet 0 (!!!) lövsångare, 1 svarthätta (i nät i Digrans), 1 ärtsångare (kontroll vid märkområdet), 0 törnsångare, 1 trädgårdssångare, 1 flugsnappare (grå)...listan kunde bli mycket mycket mycket lång på fåglar som inte fanns! Det enda det fanns riktigt gott om var vitkindade och grå gäss (och vita med för den delen!). Dock blev artlistan ganska diger till slut, tack vare tallskogspromenaden och Livräddningen.

Tina och barnen kom under eftermiddagen och vi tog en kort tur till Liv, och det kändes som om vinden äntligen hade börjat lägga sig en aning...men (...) trot! Räknar kallt med en ny blåsdag i morgon. Fredrik hade kanske rätt i sin bloggkommentar förra helgen - det är bara efter byte som det blir mycket fågel. Grattis Leo! Söndagen blir bra!

Bimbi

Inga kommentarer: