söndag 17 augusti 2008

Fjällpipare = Kanelbulle!

Hej hopp, här kommer en resumé av allt som hänt de senaste dagarna. Har varit så mycket fågel, trasiga bilar och märkning att vi inte har hunnit med bloggen helt enkelt!

Till att börja med börjar det hända lite med bilen. Vi har konstaterat att när vi fixat de två sakerna som var fel, så pajade startmotorn… Det är nåt speciellt med sundregruppsbilen! (oavsett vilken bil det är, så fort den får titeln ”sundregruppsbil” så börjar saker gå sönder) Det står iaf hos Einar nu och den ska förhoppningsvis vara klar till nästa vecka. Under tiden har vi fått låna Göstas jeep! Den är rätt kul å köra, men man måste så att säga ”köra den med kärlek” för att växlarna ska gå i.

Vidare har vi sett ytterliggare två biätare som kom förbi klippan i fredags och jagade en stund nere över rivet. När vi stod där kom ett larm från Oskar Lövgren (för er som vet vem det är) att han hittat en svart stork vid Augstens (strax utanför Sundre). C. Tholin åkte bort till Muskmyr och ganska snart hade han fått syn på storken som kom över honom och fortsatte bort mot Digrans, där vi stog och fick en NJUTOBS när den kom strax över våra huvuden och inte riktigt kunde bestämma om den skulle sträcka ut eller inte. Så den gled fram och tillbaka några gånger innan den for tillbaka mot norr. Hur häftigt som helst, och väldigt bra för vår Sundrelista!


Lördagen, som var sista dagen för Jens och Annika avslutades i stor stil med 218 fåglar från kl 7:30 då näten inte kunde dras upp pga regn tidigare. Fullt ös mao! Som tur var fanns det några plockarkunniga med på Ekologikursen från Lund som hälsar på under veckan så vi fick lite understöd i plockandet. Tack för det!

På lördagkvällen kom Lars Bardtrum (Jens bror) och tog över, själv stannar jag ju två veckor så jag har en vecka kvar. Vi började med att ta en middag på Folkeryds (jag råkade kanske glömma att ICA stänger kl 4 på lördagarna numera).

Söndagen började med regn så vi tog sovmorgon till kl 7 då vi gick upp och började ta dagen på allvar. Efter frukost och allmänt slöande åkte vi ner till boden för att sätta upp nya märkningssiffror på anslagstavlan och för att försöka plocka fram nån liten sträckande labb med kall grå ton i manteln (ja, vi saknar båda fjällabb i Sundre) Ingen fart över vattnet alls! Snacka om bottennapp, dessutom regnade det ganska friskt så vi åkte upp till Burgsvik och handlade istället. På väg hem gjorde vi ett kort stopp vid ett nyplöjt fält med förhoppningen om att det skulle gå nånting med kraftigt ögonbrynstreck. Och visst gick de där! De små varelserna som gäckat Lars i 15 års tid! 11 fjällpipare trippade runt på åkern och Lars var själaglad. Inspirerad av ”fjälligheten” åkte vi ner till grottan i Hoburgsklippan och spanade mer fjällabb, men utan resultat. Vi fick dock in en ensam liten dvärgmås så helt förgäves var det inte. På eftermiddagen åkte vi ner till Rivet och spanade mås, där träffade vi Lars Jonsson som plockade fram en kaspisk trut åt oss, mycket trevligt!

Både igår och idag har det suttit en stenknäck och tickat här i Digrans så vi är lite sugna på att försöka mata ner den i nät (ny handart för Lars…) Så just nu experimenterar vi med müsli för att se om det kan ge resultat, ingenting än så länge, men det borde ju locka till sig nåt!

Nepp, nu är det dags att hälsa på John Blund för några timmar.
Vid tangenterna har Fredrik suttit och brevid, fullt fokuserad på en penna och dagsrapporterna, satt Lars.

Mors!

1 kommentar:

Anonym sa...

"oavsett vilken bil det är, så fort den får titeln ”sundregruppsbil” så börjar saker gå sönder"

Vad menas, brukar de paja? ;)
Hoppas Einar kan fixa startmotorn, jag tror, eller rättare sagt vet, att det kan behövas en rullande stationsbil lite senare under säsongen.

Hoppas också att vädret är med er framöver. Det har mest sett ut som blåst och regn hittills på TV-vädret.

Gottha sa Tuomo