måndag 20 augusti 2007

20/8 Vampyrerna anfaller

Wow vilken kväll, men vi kommer till det senare!

Sista dagen för Lundastudenterna och för Ditte som beslutade sig för att åka hem lite tidigare pga. flytt och dåligt med fågel i näten. Dagen började fantastiskt med svag vind från SO, och en fin molnbank som låg strax söder om Gotland. Förväntan byttes till ren uppgivenhet när fångsten nästan helt uteblev. Resultatet slutade på 10 fågel av 6 arter. Det roligaste vi fångade var en adult hona törnskata. Dagens fågel blir dock en svartvit flugsnappare.

Dagens resultat:
Koltrast 1
Ärtsångare 2
Törnsångare 2
Lövsångare 2
Svartvit flugsnappare 1
Törnskata 1

Lite statistik över ringmärkningen för hösten hittills, 25/7-20/8. Tyvärr är det väldigt dyster läsning. Förra årets märkning i parantes efter. Summa 949 (2063), svartvit flug 33 (242), lövsångare 325 (619), trädgårdssångare 52 (221), törnsångare 109 (250), ärtsångare 105 (228), höksångare 3 (16) och näktergal 12 (43). Dock finns det några ljuspunkter: halsbandsflug 23 (20), göktyta 5 (3) och nötväcka 1 (0).
Tyvärr ser inte det kommande vädret så lovande ut för några ökade fångster.
Vi roade oss också med att kolla vilka som har ringmärkt vad och hur många fåglar man märkt. Det visade sig att Roger M avslutade hösten med att märka sin exakt 10000:de fågel i Sundre. I alla fall enligt fagel2. På toppen kronar Tuomo K som märkt runt 27000 fåglar inkl den brokig kardinalen

Eftersom det blåste ganska mycket gick vi och la oss istället för att vara ute och skåda idag. Så vi har inte så mycket att skriva om, men lite har ju ändå hänt idag

Allt har inte varit tandgnissel och klagan. Något som vi slutat hoppas på hände faktiskt, en fågel fastnade i näten i Digrans. Veckan har alltså producerat hela två fåglar av två arter (med en nättid på snart 2 dygn…) Fågeln i fråga var en ung hane svarthätta som försågs med ring. Hoppet om lite mer fångst i Digrans lever fortfarande!

För att fortsätta firandet av stäpphöken igår, börjades det experimentera i köket. Det resulterade till vår stora förtjusning i en himmelsk sockerkaka. Mattis har absolut en framtid som professionell sockerkaksbagare! Vilket påminner oss om en sång…
Eller för att citera Koffe, efter att han tagit några tuggor av kakan:
”Vem behöver Folkerydstårta när vi har Mattis”

Efter våran dagliga tur till Flisviken och Rivudden kom vi hem och tänkte avnjuta detta (förmodade) mästerverk till kaka. När Kristoffer gick in i vardagsrummet för att sätta på datorn tyckte han att något fladdrade till, men antog att han inbillade sig. Efter nån minut i mörkret upptäckter han plötsligt att det kommer en fladdermus flygande rakt mot honom. Den hade troligen kommit in genom skorstenen, eller det öppna fönstret i köket. Vi började genast med att försöka fånga den genom att försöka mota in den i ett hörn och tvinga ner den med en filt. Synd att vi alla var upptagna med detta och ingen kunde fota, det måste ha sett fantastiskt roligt ut. Efter ca 10 minuter, utan någon lycka, började fladdermusen bli trött och klarade inte av att hålla undan för filtarna. Men den orkade fortfarande krypa ut från filten innan vi fått tag på den. Till slut fick Mattis nog (längtade han efter sockerkakan kanske?) och lyckades, på ett sätt som skulle gjort vår käre Ravelli grön av avund, fånga den i flykten med händerna!!! Mycket imponerande!
Efter fotografering kunde den lille gynnaren släppas ut i trädgården igen. Om någon sitter på bestämningslitteratur av fladdermöss, eller kan se vad det är för art, så hör av er eller skriv en kommentar!

Personal idag var Ditte and the Guys. Fredrik skrev.

Inga kommentarer: