torsdag 16 augusti 2007

Blåsta turister

En riktigt, riktigt kass dag. Det blåste för lite på morgonen. Alltså för lite för att ställa in märkningen men för mycket för att fånga fågel. Men vid åtta kom regnet så vi fick dra ihop ändå. Vi fick endast en fågel av en art. Det gjorde i alla fall att vi inte behövde ha beslutsångest över vilken fågel som skulle bli dagens bild. Utan det får bli ärtsångaren.
Idag var första morgonen som ett gäng från Lunds universitet kom förbi. De läser sommarkursen fältfaunistik och har sin avslutande vecka på Gotland. De kommer vara med på märkningen fram till på söndag. Tyvärr ingen höjdarstart. Men de hittade två ängshökar som flög omkring på ängarna mot Rivudden. En ad hona och en juvenil.
På bilden ser ni Fredrik som visar upp ärtsångaren för gruppen.

Eftersom vi inte höll på lika länge som vanligt hann vi med vår eftermiddagstupplur redan på förmiddagen. Så nu hade vi en hel regnig och blåsig eftermiddag att slå ihjäl.
Kristoffer, Fredrik och Mattis tog på sig kamerorna och förvandlades till vanliga turister. Vi åkte till Lars Jonssons museum och kollade även in naturumet där Sundre fågelstation har en liten monter (se bild). Vamlingbo kyrka var svårare att inta än Fort Knox, så det blev inget besök där. Vamlingbolagets klädesrea blev en besvikelse när det visade sig att de endast hade damkläder.
Vägen hem gick över Alvret med en avstickare ner mot kusten. Där slängdes mängder med stenar i vattnet, så kallad mackkastning.
Väl tillbaks i Digrans höll familjen Lilja på att laga Smäcka a la Tudde. Lika god som Rogers (se tidigare bloggpost), men med lite andra ingredienser. Detta verkar vara en maträtt som går att variera i all oändlighet, utan nämnbar smakförändring.
Nedan följer lite bilder från våra öden och äventyr. Klicka på bilderna om du vill se dem i större format.


Eftermiddags/kvällsturen till Flisviken och Rivudden börjar bli en tradition, och en riktigt trevlig sådan. Prutgåsen var kvar i viken och även idag visade sig Rivudden suga åt sig vadare i blåsten. Årets första smalnäbbade simsnäppa (enligt kvällskryssen) för Sundre hittades. Andra vadare var roskarl, småsnäppa, sandlöpare, kustpipare och spovsnäppa.
När vi gick tillbaks mot bilen kom solen fram och vi fick ett helt underbart ljus. Dessutom en riktigt snygg regnbåge. Fredrik passade på att slänga iväg några riktigt snygga bilder som ses nedan.

Personal var den gamla vanliga och skrivit har Koffe gjort.

Inga kommentarer: