onsdag 8 augusti 2007

Väckning, omsomning, väckning igen och nötväcka

Dagen började lite långsamt. När vi gick upp så hade det precis kommit en skur och det kändes som att regnet låg i luften. Vi valde då att skjuta upp märkningen en stund. Några gick och la sig igen men Roger och Kristoffer satte sig och närstuderade SMHI:s radarbilder för att försöka lista ut om det var någon mening att sätta upp näten eller om man skulle somna om. Eftersom det inte kom något mer regn och radarbilderna såg okej ut åkte vi ner, men en timme försenade. Tyvärr var det inte så mycket fågel i buskarna. Sammanlagt 20 fåglar av 6 arter.
Vi fick däremot njuta av åska som syntes och hördes fint ute över Östersjön. Fastän det var molnigt i början av dagen så sprack det upp och blev en riktigt varm och solig dag till slut.
I sista nätrundan slog vi i alla fall till med en ovanlig märkart, en nötväcka. Enligt Fagel så har Sundre fstn endast märkt 13 nötväckor sen 1984 och den senaste var 2003. Självklart får nötväckan bli dagens fågelbild.


Dagens resultat:
Rörsångare 1
Ärtsångare 1
Törnsångare 5
Lövsångare 10
Svartvit flugsnappare 2
Nötväcka 1

När det gäller obsar så hade vi framförallt mycket rovfågel. Två ängshökar som höll till i området. Lärkfalk, kungsörn, tornfalk, flera sparvhökar och några ormvråkar sågs också.
Kolla in bilderna nedan och lägg in en kommentar på vad det kan vara för arter. Annars var den mest udda obsen den hornuggla som Göran hittade över ängarna ner mot Rivsviken. Den flög omkring helt öppet fast det var ljust ute och klockan efter 8. Till slut tappade vi bort den när den gick ner borta vid Rivsviken.



Eftermiddagsutflykter

Roger, Lise och Kristoffer gav sig iväg på äventyr på eftermiddagen. Första målet var Burgsvik för mathandling. Självklart hanns det med ett besök på Folkeryds. Efter det blev det vadarskådning både vid Sandar och Aurriv. Vägen ner mot Sandar är inte att leka med, en jeep skulle få mardrömmar. Men Roger tog oss ner helt galant. Väl där kunde vi avnjuta tre smalnäbbade simsnäppor och lite andra mysiga vadare. Dock verkade det inte vara lika bra som igår när Gigi, Göran och Caroline var där. Då såg de fem simsnäppor m.m.

Gigi, Göran och Caroline gav sig idag iväg för att leta efter lundsångaren som Gösta Reiland hade hittat i närheten av Sandvik. De fick inte se den men Gigi blev helt överlycklig ändå, eftersom hon fick se en helt ny fjärilsart. Även hon har fastnat i denna nya modefluga som sprider sig som en löpeld bland fågelskådare.



Vägen ner till Sandar

Personal idag var samma som igår.

Vid "pennan": Koffe

Inga kommentarer: