lördag 11 augusti 2007

Aftonfalk och älggryta

Idag var förväntningarna högt ställda, när vi åkte ner för att dra upp näten verkade det vara riktigt bra förutsättningar. Tyvärr kom våra förhoppningar på skam. Varken mycket fågel i markerna eller i näten. Men det blev en hel del arter med bl a en juv höksångare som får bli dagens art. Sammanlagt blev det 35 fågel av 15 arter. Dessutom kontrollerade vi en främmande juv hona halsbandsflugsnappare.

Dagens resultat:
Näktergal 1
Sävsångare 1
Kärrsångare 1
Härmsångare 2
Höksångare 1
Ärtsångare 2
Törnsångare 4
Trädgårdssångare 4
Svarthätta 1
Grönsångare 6
Lövsångare 7
Grå flugsnappare 1
Svartvit flugsnappare 1
Törnskata 2
Hämpling 1

En kort jämförelse av fångsten hittills i höst visavi förra hösten ser ut som följer;

20060726-0811 fångades 1011 fåglar. 20070725-0811 har 591 fångats. Förra året hade vi haft en dag med fångst under 20 fågel. I är det hela åtta dagar (två helt inställda).
Arter med låga siffror i år är lövsångare 234 (381 ifjol), ärtsångare 58 (151), törnsångare 65 (156), svartvit flug 22 (45), näktergal 6 (22) höksångare 3 (10). Men det finns några arter som faktiskt har bättre siffror i år! Göktyta 4 (0), kärrsångare 3 (0), törnskata 21 (12).
Orsaken till nedgången kan spekuleras i och kommer säkert att göras också. Vädrets makter har sitt finger i spelet men obekräftade uppgifter från ön säger att för halsbandsflug har många ungar dött i holk. Kanske har den regniga och kalla sommaren varit svår för många arter.

Nu väntar vi med spänning på hur resten av hösten ska utveckla sej. Under återstoden av augusti ifjol blev det nio dagar med över 100 fågel varav fyra med över 200. Märkarna de närmaste veckorna anmodas ta på blåställ.

Dagens fågelhöjdpunkt var när vi hittade en juv aftonfalk väster om alkärret på Faludden. På vägen dit listade vi tre arter som vi ville hitta där. Aftonfalk, stäpphök och kragtrapp. En avklarad, två kvar. Kan inte vara så svårt J
Nu är kanske inte aftonfalk på Faludden det mest överraskande man kan hitta. Men det var riktigt kul ändå.
Dagens kulinariska höjdpunkt var den middag som Eva Busch i Hamra bjöd oss på. Då hade också Tudde med familj anslutit. Eva bjöd på älggryta och lammfärsbiffar med färskpotatis till. Drickat som hon bjöd på gick heller inte av för hackor. Till efterrätt blev det glass i stora lass. Att få avnjuta sådana här lyxmåltider när man är nere och ringmärker är en riktig höjdare. Att det dessutom var i mycket trevligt sällskap gör inte saken sämre.

Personal idag var Roger och Lise M samt Kristoffer L. Skrivit har Koffe och Roger gjort.

Inga kommentarer: