onsdag 8 augusti 2007

Rapport från v 31

Lägger ut rapporten från v 31 som Robert har skrivit.

En liten rapport från Sundre måndag vecka 31. På plats denna vecka är jag, Robert, Ola Wizen, Marcus Bergström, Arvid Löf från Gävle och Gabriel Gustavsson-Hall, Visby.

Här på södra Gotland blåser det o det regnar och det lyser en sol. Om vart annat. Vädret är som sig bör, varierande! Men blåsten är riktigt trist. Och ihållande. I förrgår fick jag luft under ögonlocket i vinden! Så ögonlocken liksom fladdrade av vinden. Det var en ny upplevelse. Inte så angenämt.

Vi har hitintills denna höst, perioden 25-31 juliringmärkt 163 fåglar vilket kan jämföras med samma period år 2006 då 378 fåglar märktes. Känns som det är allmänt lite fågel i området. Det som drar ner totalsiffrorna är få fångade fåglar av lövsångare 53 (139), törn 15 (62) och ärtsångare 12 (63). Hoppas verkligen vi kan putsa upp dessa siffror framöver.

Ungdomarna uttrycker viss tristess över det magra antalet fångade fåglar då det är märkning som kommer i första hand. Dock har de varit mycket flitiga och ”snickrat” ihop några s k vadarfällor. Än så länge hardet resulterat i en grönbena och en rödbena. Dom kastar dock lystna blickar mot Udden (Rivsudden) där hundratals kärrsnäppor med släktingarna kust-, spov-och småsnäppor finns. Vi får väl se.

Dom är även flitiga i användandet av näten i trädgården vid Digrans. Vi gamlingar dvs jag och Ola hänger knappt med i svängarna. Men även här är det låga siffror. Vi har fram till dagens datum fångat 20 fåglar. Förra året var antalet 58.

På pojkarnas önskelistan fanns innan Sundrevistelsen bl a halsbandsflug och höksångare i nät. Så igår kväll fångades Haflu i trädgården och idag lyckades de få in höksångaren (4) vid Hoburgen som gäckat dem i snart en vecka. Som grädde på moset livskryssade de den lunnefågel som Ola hittade halvvägs till Polen,sträckandes söderut. Jag ska beställa synundersökning när jag återvänder hem för jag förstår inte hur de ser någe på dessa avstånd!(som ni förstår såg jag den inte och missade därmed SundreX).

På väg hem från märkningen idag höll vi på att köra över en fiskmås som kom gående! På vägen vid nedfarten till Majstregården. Marcus sträckte ut sina varliga händer och fångade den galant! Så åter till Boden ochpå med en ring. Det visade sig vara den tredje fiskmåsen som märkts i Sundre. Lite kul data; den första, en 1K, ringmärktes av PG Bentz 1989 med ringnummer 7080837. Den andra, också en 1K, ringmärktes av Magnus Bladlund på dagen 9 år senare med ringnummer 7080846. Idag, ytterligare 9 år senare, minus tio dagar, fick denna 2K fiskmås ring nummer 7081264.

I fält är det lugnt förutom vadarna i Flisviken-Rivet. Vi jobbar vidare.

LLSG Robert

Inga kommentarer: