onsdag 22 augusti 2007

22/8 Näten hängde tunga

Igår visade SMHI:s prognos att det skulle bli ypperligt fångstväder. Och de hade rätt!! Idag slog det till rejält. En svag NO och lite dimma var allt som behövdes. Sammanlagt blev det 178 fåglar av 18 arter. Framförallt var det Sylvia-sångare och flugsnappare som slog till. Dagens fågel blir den adulta rödstjärtshane som vi fångade.

Dagens resultat:
Göktyta 1
Trädpiplärka 3
Näktergal 1
Rödstjärt 3
Buskskvätta 2
Gräshoppsångare 1
Sävsångare 2
Ärtsångare 11
Törnsångare 30
Trädgårdssångare 51
Svarthätta 1
Grönsångare 3
Lövsångare 17
Grå flugsnappare 7
Halsbandsflugsnappare 1
Svartvit flugsnappare 31
Törnskata 12
Gulsparv 1

En annan riktigt snygg fågel vi fångade idag var en adult halsbandsflugsnapparhane. Ingen av oss har varit här på våren och fångat utfärgade halsbands-snappare tidigare, så detta var en riktig lyx-fågel för oss.

Annars har vi inte gjort något vettigt alls idag (vettigt = skådat). Vädret gjorde att till en början planerade vi för en heldag i fält. Men när dimman släppte vid 11, och det blev en tryckande het dag istället, blev planerna omlagda. Vi åkte hem, åt lite, sov lite och åkte till Burgsvik och handlade. Firade fångsten med en glass på Folkeryds. På väg därifrån fick vi syn på Burgsviks svar på de förut så populära ”rondellhundarna”. Tyvärr tog vi ingen bild på den, men om vi kommer ihåg det kan vi nog fota den på fredag när vi ska dit igen.

Oskar K har kommit med ett svar på vår quiz om fladdermusen. Han säger att det är en nordisk fladdermus. Vad säger ni andra? För? Emot? Hans argument är iaf att den är brun, stor och att det är den vanligaste. (Vad skulle motsvarande Rrk säga om den beskrivningen?)
Tack så mycket Oskar för hjälpen i alla fall, det uppskattas.

Nu bär det strax av till Rivet, fjällpipare har setts både på Öland och i Skåne så varför inte här?! Dessutom kanske det kan få Fredrik att klättra förbi Oskar K. på Sundrelistan…

Personal är som alltid tre utschasade killar
och framför dumburken sitter en nyvaken Fredrik och pigg Koffe

Inga kommentarer: