måndag 20 augusti 2007

19/8 Stäpphök idag - endast kragtrapp kvar!!

Wow vilken morgon! Vi var nästan säkra på att detta skulle bli en ”röd” dag (med andra ord över hundra fåglar) Detta hopp skamfilades lite dock och resultatet slutade på 64 fåglar av 11 arter. Studenterna från Lund blev nöjda, det var en lagom blandning med arter, med lite trädpiplärka, några flugsnappare och svartmes som bonusarter. Dagens fågel får bli svartmesen.
Dagens resultat:
Trädpiplärka 4
Rödstjärt 1
Härmsångare 3
Ärtsångare 9
Törnsångare 12
Trädgårdssångare 1
Lövsångare 25
Halsbandsflugsnappare 3
Svartvit flugsnappare 2
Svartmes 2
Gulsparv 2

När vi drog ihop näten vid 10 märkte vi att det var flera orm- och bivråkar som började sträcka ut så vi bestämde oss för att ställa oss vid en av kullarna vid Majstregården och skåda rovfågelsträck. Innan vi åkte ut sa Koffe att det var läge för en stäpphök nu. Vi hann knappt ställa upp tuberna så ropade Mattis ut: ”Oj vad ljus den där var!” Vi slängde oss på tubkikarna och kunde konstatera att han hittat en hane stäpphök. Ett stort grattis till Mattis som fick X:a denna. Den flög omkring under ca en timme på åkrarna nedanför oss och visade stundom upp sig riktigt fint. Tyvärr var den under denna timme borta långa stunder och sågs ca 20 minuter totalt. Efter att den landat bakom en mur, förmodligen med byte, lyfte den senare och tog höjd och flög norrut. Vi lyckades få några bilder på väldigt långt håll.

För er som läst tidigare bloggposter kan vi nu konstatera att det bara är kragtrapp kvar att hitta. Då är Koffes trio komplett.

För att fira detta tog vi och köpte glass på Majstregården. Det blev varsin ”Dulce de leche” från Sia Glass (den dyraste).

På eftermiddagen fick Koffe och Mattis ett nytt husmoderligt ryck och började baka bröd. De fuskade i och för sig lite och använde sig av en redan färdig brödmix. Men gott blev det.

Kvällen avslutades med grillning i den sköna kvällen.

Personal idag var stäpphökskillarna och Ditte. Bloggare: Fredrik och Koffe

1 kommentar:

Anonym sa...

Grattis till macrourus-vålnaden! Det står nog inte på förrän en undulata/macqueenii klipper över centrumnäten..../ROM