torsdag 23 augusti 2007

23/8 Dagen T (som i trädgårdssångare)

Idag var det lite stressigt. Eller nja, det kanske var en underdrift. När vi kom ner i morse låg dimman tjock och inte en fågel hördes när vi satte upp näten. Efter frukost gick vi en runda där vi bara fick en lövsångare. Alltså heldött. Alla tre passade på att ta en power nap inför nästa runda. Det var nog bra. När Kristoffer och Mattis gick på nästa runda hade dimman lättat. De insåg rätt så snabbt att de sex påsar de hade med sig inte skulle räcka på långa vägar. Det fullkomligt kokade i buskarna. Kristoffer sprang tillbaks till boden för att hämta påsar och lådor, samt sparka upp Fredrik från sin skönhetssömn. Sen plockades och ringmärktes det konstant. Till slut var det så mycket fågel att vi, vid kvart över åtta, beslutade att dra ihop näten för hinna med. Kristoffer satt och märkte, biometri var inte att tänka på, och Mattis och Fredrik plockade för fullt. Sammanlagt blev det till slut 294 fåglar av 17 arter. Efter en koll i fagel2 visade det sig att detta var bästa dagssumman i augusti sen 1988.
Imorgon skulle det vara skönt med en lite lugnare dag. Kanske 150 fåglar skulle räcka ;)
Dagens fågel får bli trädgårdssångare. Det var den vi tog mest av.

Dagens resultat:
Göktyta 1
Näktergal 1
Rödstjärt 8
Buskskvätta 2
Taltrast 1
Sävsångare 1
Härmsångare 1
Ärtsångare 20
Törnsångare 14
Trädgårdssångare 116
Svarthätta 3
Grönsångare 3
Lövsångare 82
Grå flugsnappare 10
Halsbandsflugsnappare 3
Svartvit flugsnappare 24
Törnskata 4

Efter denna totala urladdning har vi inte orkat med så mycket mer idag. När vi kom tillbaks till Digrans upptäckte vi att det låg massa rovis i luften. Fredrik och Kristoffer, som är sugna på glada, slängde in lite käk i bilen och drog upp till fyren. Mattis tog istället och däckade i sin säng. Med tanke på att han lärde sig att plocka fågel förra veckan, så gjorde han en grym instats idag. Precis som vi andra.
Väl uppe vid fyren gick solen i moln och rovisarna försvann. Men Kristoffer, som läser meteorologi, lyckades få till ett besök på en av Sveriges sista bemannade väderstationer, som finns vid fyren. Så han vart glad.
På vägen hem hittades en kungsörn sittandes fint i ett träd. Det var bra, annars var inte kvällskryssen nån succé ikväll. När man funderar på om man lyckats se en fiskmås idag, tyder det på att det inte blev så mycket skådande.

Personal idag tre helt uttröttade killar. Knackat tangenter har Koffe gjort

Inga kommentarer: