fredag 24 augusti 2007

24/8 Gäckande trutar och duvor

Idag var det en relativt lugn dag. Vi hade faktiskt tid att sitta ner och vila ibland. Under hela morgonen låg det en halvtjock dimma som lugnade ner allt. Det var en del fågel i buskarna, men inte alls som igår. Gösta R kom ner en stund under morgonen och kollade läget och jobbade som sekreterare lite. Sammanlagt blev det 97 fåglar av 16 arter. Dagens fågel får bli dagens talgoxe. Vi hade också en kul kontroll, en törnsångare som märktes i slutet av juli förra året.

Dagens resultat:
Göktyta 1
Rödhake 1
Näktergal 2
Rödstjärt 1
Kärrsångare 1
Ärtsångare 16
Törnsångare 5
Trädgårdssångare 9
Svarthätta 5
Grönsångare 1
Lövsångare 28
Grå flugsnappare 5
Halsbandsflugsnappare 2
Svartvit flugsnappare 15
Talgoxe 1
Törnskata 3

Efter märkningen åkte vi ner på Rivet och skådade lite. Bl a hade vi två fiskgjusar som kom på retursträck samt en skräntärna som flög förbi. Efter ett tag lyckades vi hitta på en trut som uppvisade en hel del karaktärer för kaspisk trut. Kolla gärna in bilderna och ge en kommentar. De är också upplagda på svalan med önskan om kommentarer. Och nu såg jag att vi fått en kommentar om att det förmodligen är en gråtrut som ruggar handpennor. Det här med trutar känns som ett komplicerat träsk.
Länken är http://www.artportalen.se/artportalen/gallery/Image.aspx?rappsyst=0&obsID=10054215&imageID=49262

Väl hemma blev det storstädning och förberedande inför resan hem imorgon. Känns lite dystert att det är sista kvällen nere på Sundre. Har varit riktigt härliga veckor. Med både sega och stressiga dagar. Lite sköna rariteter, tyvärr inte i nät. Men många andra roliga arter i nät. Göktytor är ju helt hysteriskt roliga, kolla bara in Mattis från idag.

Efter att ha vart i Burgsvik och handlat råkade Kristoffer ut för ett etiskt sundrekryssproblem. Han har inte turkduva i Sundre, men på vägen hem hittade Fredrik två stycken. Problemet är bara att de satt mindre än tio meter utanför Sundre. Men Kristoffer gick och ställde sig i Sundre och tittade på dem. Kan han då räkna dem på sin sundrelista. Om inte, hur ska man då förhålla sig till fåglar som man ser flyga ute över havet. De är väl egentligen inte i Sundre? Kommentera gärna. Klicka bara på texten ”kommentarer” som finns längst ner på detta meddelande.

Personal idag var tre trutskådare. Bloggat har Koffe gjort.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Vad kul att ni har fått märka så mycket fågel! Denna tid verkar vara en lyckosam. När vi var nere 20-26 augusti förra året fick vi 1047 fåglar under veckan.

Angående Sundrelistan: Jag trodde att de normala reglerna för lokallistor var att antingen fågeln eller skådaren ska vara innanför gränsen.
Men Sundrelistan är ju inte vilken lista som helst. Det är nog bästa att di lärde får säga sitt...

Anonym sa...

Håller med Åsa. Står man i Sundre och ser en fågel så måste det räknas.

//Lars