tisdag 14 augusti 2007

Explosion i näten

Äntligen small det till! Morgonen var vindstilla och stjärnklar med en front invandrande från sydost. Det roligaste var självklart göktytan som förgyllde morgonen för oss. Dagen slutade med att 132 fåglar av 21 arter fick en ring, plus några kontroller. Höstens första svartmes fångades idag. Trots det stora antalet fåglar var det väldigt lite lövsångare, hade även de slagit till hade vi haft höstens första 300-dag ;-)
Dagens bild blir en stenskvätta. Eftersom vi fångade en sån idag och det är ju ändå Sundregruppens symbol så tyckte vi att den var värd att representera dagen. (Eller ”Göktytan var redan upptagen och Pilfinksbilderna blev suddiga”)


Göktyta 1
Trädpiplärka 10
Näktergal 4
Buskskvätta 1
Stenskvätta 1
Koltrast 1
Sävsångare 1
Kärrsångare 1
Härmsångare 14
Ärtsångare 20
Törnsångare 11
Trädgårdssångare 14
Grönsångare 5
Lövsångare 20
Grå flugsnappare 3
Halsbandsflugsnappare 6
Svartvit flugsnappare 3
Svartmes 1
Törnskata 12
Pilfink 2
Gulsparv 1

Vi har nu försökt två dagar med märkning i Digrans utan en enda fågel i nät! Vi har spekulerat i om de lockläten vi hittat på datorn och som vi i ren desperation spelar upp även innehåller varningsläten. Så fort vi stängde av locket idag började lövsångare och mesar att låta inne i buskarna. Ingenting fångat än dock…

Idag hade vi underbart väder, varmt och soligt. Den tryckande, fuktiga hettan var äntligen borta. Under dagen blev det riktigt varmt, närmare 25 grader och det blev nästan outhärdligt i tornet vid Muskmyr. När rovfåglarna lugnat sig drog vi istället till Faludden och letade efter den aftonfalk som Koffe hittade där för två dagar sen. Tyvärr gav det ingen utdelning men å andra sidan fick vi se både Fiskgjuse och Duvhök. Ett kortare stopp vid Alvret gav en Kungsörn och en konstig obs av två Sparvhökar som gjorde en sk. ”Death-roll” (Fåglarna krokar i varandra med klorna och störtdyker mot marken) Dock verkade de aldrig släppa taget och vi tappade dem bakom en låg dunge. Hoppas de överlevde…


Väl tillbaka i Digrans efter handling i Burgsvik lagade vi Korv Stroganoff med ris. Riktigt smarrigt blev det. Efterrätt blev rabarberpaj på egenskördad rabarber enligt receptet ”Mumsig Paj” som finns i Sundregruppen kokbok.

Personal idag är samma som igår.

Vid skärmen med fyrkantiga ögon: Fredrik

Inga kommentarer: